Neusspel

neusspel_logo_400Over Neusspel

Neusspel betekent niets anders dan in spelvorm op een actieve manier bezig zijn met de mogelijkheden van de neus van jouw hond. Je leert diverse Neusspellen (speuren, zoeken en huiskamerzoeken) die je, na het volgen van een workshop, groepslessen of prive-les, eenvoudig thuis zelf kunt uitvoeren.

Waarom Neusspel?

Bij het gebruiken van de neus wordt vaak aan mantrailen, praktijk- of sportspeuren gedacht. Allemaal erg leuk om te doen maar de ervaring leert dat thuis oefenen er vaak bij inschiet. Een spoorloper is nodig en het zelf oefenen is niet binnen 10 minuten klaar. Dit weerhoudt veel mensen om thuis bezig te gaan met de neus van hun hond. Erg jammer want honden vinden dit ontzettend leuk en het is erg goed om hen mentaal uit te dagen. Met deze reden heeft Diana ter Braak-Arkeveld neusspel ontwikkeld. Je leert tijdens diverse neusspellen, namelijk speuren, zoeken en huiskamerzoeken, die je direct thuis kunt uitvoeren. Je hebt geen hulp nodig van anderen bij het uitvoeren en je hoeft geen dure materialen aan te schaffen.

Uitdaging voor jouw hond

De neusspellen maken jouw hond mentaal moe. Hij moet als het ware een hele moeilijke puzzel oplossen, dat vindt hij leuk om te doen en geeft hem voldoening. Net zoals ons werk of sport voldoening kan geven. Neusspellen zijn dus ideaal om jouw hond uitdaging te geven én makkelijk te integreren in onze dagelijkse omgang met de hond. Jij bepaald zelf wanneer en hoe vaak je de neusspellen uitvoert, dit kan dagelijks maar ook eens per week of maand. De neuspellen voor binnenhuis zijn de uitkomst op regenachtige dagen!

Voor elke hond!

Neusspel is geschikt voor elke hond. Alle honden vinden namelijk bezig zijn met hun neus geweldig. Dus of jouw hond nu pup of bejaard, groot of klein, ras of rasloos is, ze zijn allemaal welkom!
Tijdens neusspel komen verschillende speur- en zoekspelletjes aan bod. Misschien zul je merken dat jouw hond het speuren helemaal te gek vindt en een andere hond bij het zoekspel helemaal uit zijn dak gaat. Elke hond is anders en heeft daarbij zijn eigen begeleiding nodig. Dit is ook de reden dat we in kleine groepjes werken. Elke groep bevat maximaal 6 honden. Elke hond en baas krijgen hierdoor persoonlijke begeleiding op maat, zodat elke hond op zijn eigen niveau kan werken.

Honden “met een maatje meer”

Door uiteenlopende redenen kan het zijn dat jouw hond een klein maatje meer heeft. Juist voor deze honden is het belangrijk om bezig te zijn. Zoals je zelf begrijpt is een cursus waarbij de hond snoepjes aangeboden krijgt niet erg handig. Daarnaast is voor veel hondensporten een basisconditie nodig, welke meestal nog niet aanwezig is. Het afvallen dient geleidelijk te gaan, net als het opbouwen van conditie. Juist in deze periode kun je uitermate goed gebruik maken van de neusspel-oefeningen om jouw hond uit te dagen. De oefeningen worden op niveau van de hond aangeboden en langzaam opgebouwd.

Honden met een (tijdelijke) fysieke beperking

Wanneer jouw hond een blessure heeft opgelopen, of een lichamelijke beperking heeft is dit erg vervelend. Het eerste wat de dierenarts voorschrijft is rust. Daar zit je dan met jouw hond, van gekheid weet hij niet waar hij het zoeken moet. Voor deze honden is deze workshop een uitkomst. Je kunt thuis met jouw hond aan de slag zonder dat hij daarbij lichamelijke inspanning hoeft te leveren. Tevens kun je ook kiezen voor individuele lessen neusspel bij je thuis. Deze lessen worden speciaal op de mogelijkheden van jouw hond afgestemd.