Neusspel

Jaren heb ik met veel plezier neusspel in cursusvorm gegeven. Vele honden hebben kennis mogen maken met deze mooie en gemakkelijke manier om een hond mentaal uit te dagen en te vermoeien doordat de hond zijn neus mag gebruiken.

Neusspel wordt niet meer als cursus aangeboden, maar je kan wel losse lessen afnemen. Deze lessen zijn minimaal één keer tot maximaal twee keer per maand op de vrijdagavond.* De lessen duren maximaal 45 minuten. Dit is meer dan genoeg voor jouw hond.

Bij neusspel worden drie BASIS onderdelen behandeld: zoekenhuiskamerzoeken en speuren. Deze BASIS onderdelen zijn een aparte les, eerst een beetje theorie en uitleg en dan lekker aan de slag met jouw eigen hond.
Meedoen met deze lessen betekent actief meedoen. Dit betekent dat je zelf het spoor uitloopt of het voorwerp verstopt. Jouw hond zoekt jouw geur en jij observeert jouw hond actief tijdens het speuren of zoeken. Doordat je zelf actief bezig bent tijdens de oefeningen ontstaat er interactie tussen jou en jouw hond. Dit draagt op een positieve manier bij aan de onderlinge band. Tevens zorgt het zelf uitvoeren van de oefeningen er ook voor dat je deze beter onthoudt.
Het geleerde kun je zeer eenvoudig thuis toepassen en dat is ook de bedoeling om samen met jouw hond thuis aan de slag te gaan. 
Je hebt namelijk niet veel materiaal nodig om dit samen met jouw hond te doen.

Die BASIS lessen zijn vervolgens uit te breiden, zeg maar een verdieping op de BASIS die je al geleerd hebt. Bij alle onderdelen zijn er meerdere verdiepingen mogelijk. Door thuis te oefenen en ermee bezig te zijn kunnen we steeds meer de diepte in. Leuk en leerzaam voor jou en jouw hond.

Je ontvangt per onderdeel en verdieping (indien van toepassing) een handout zodat je het geleerde thuis nog een keer kan nakijken.
Voor iedere les wordt een apart evenement aangemaakt, deze zijn te vinden op de Facebookpagina

* De lessen zijn op de tweede en/of vierde vrijdagavond van de maand. 

neusspel_logo_400

Over Neusspel

Neusspel betekent niets anders dan in spelvorm op een actieve manier bezig zijn met de mogelijkheden van de neus van jouw hond. Je leert diverse Neusspellen (speuren, zoeken en huiskamerzoeken) die je, na het volgen van de lessen, eenvoudig thuis zelf kunt uitvoeren.

Waarom Neusspel?

Bij het gebruiken van de neus wordt vaak aan mantrailen, praktijk- of sportspeuren gedacht. Allemaal erg leuk om te doen maar de ervaring leert dat thuis oefenen er vaak bij inschiet. Een spoorloper is nodig en het zelf oefenen is niet binnen 10 minuten klaar. Dit weerhoudt veel mensen om thuis bezig te gaan met de neus van hun hond. Erg jammer want honden vinden dit ontzettend leuk en het is erg goed om hen mentaal uit te dagen. Met deze reden heeft Diana ter Braak-Arkeveld neusspel ontwikkeld. Je leert tijdens diverse neusspellen, namelijk speuren, zoeken en huiskamerzoeken, die je direct thuis kunt uitvoeren. Je hebt geen hulp nodig van anderen bij het uitvoeren en je hoeft geen dure materialen aan te schaffen.

Uitdaging voor jouw hond

De neusspellen maken jouw hond mentaal moe. Hij moet als het ware een hele moeilijke puzzel oplossen, dat vindt hij leuk om te doen en geeft hem voldoening. Net zoals ons werk of sport voldoening kan geven. Neusspellen zijn dus ideaal om jouw hond uitdaging te geven én makkelijk te integreren in onze dagelijkse omgang met de hond. Jij bepaald zelf wanneer en hoe vaak je de neusspellen uitvoert, dit kan dagelijks maar ook eens per week of maand. De neuspellen voor binnenhuis zijn de uitkomst op regenachtige dagen!

Voor elke hond!

Neusspel is geschikt voor elke hond. Alle honden vinden namelijk bezig zijn met hun neus geweldig. Dus of jouw hond nu pup of bejaard, groot of klein, ras of rasloos is, ze zijn allemaal welkom!
Tijdens neusspel komen verschillende speur- en zoekspelletjes aan bod. Misschien zul je merken dat jouw hond het speuren helemaal te gek vindt en een andere hond bij het zoekspel helemaal uit zijn dak gaat. Elke hond is anders en heeft daarbij zijn eigen begeleiding nodig. Dit is ook de reden dat we in kleine groepjes werken. Elke groep bevat maximaal 6 honden. Elke hond en baas krijgen hierdoor persoonlijke begeleiding op maat, zodat elke hond op zijn eigen niveau kan werken.

Honden “met een maatje meer”

Door uiteenlopende redenen kan het zijn dat jouw hond een klein maatje meer heeft. Juist voor deze honden is het belangrijk om bezig te zijn. Zoals je zelf begrijpt is een cursus waarbij de hond snoepjes aangeboden krijgt niet erg handig. Daarnaast is voor veel hondensporten een basisconditie nodig, welke meestal nog niet aanwezig is. Het afvallen dient geleidelijk te gaan, net als het opbouwen van conditie. Juist in deze periode kun je uitermate goed gebruik maken van de neusspel-oefeningen om jouw hond uit te dagen. De oefeningen worden op niveau van de hond aangeboden en langzaam opgebouwd.

Honden met een (tijdelijke) fysieke beperking

Wanneer jouw hond een blessure heeft opgelopen, of een lichamelijke beperking heeft is dit erg vervelend. Het eerste wat de dierenarts voorschrijft is rust. Daar zit je dan met jouw hond, van gekheid weet hij niet waar hij het zoeken moet. Voor deze honden is deze workshop een uitkomst. Je kunt thuis met jouw hond aan de slag zonder dat hij daarbij lichamelijke inspanning hoeft te leveren. Tevens kun je ook kiezen voor individuele lessen neusspel bij je thuis. Deze lessen worden speciaal op de mogelijkheden van jouw hond afgestemd.