Beginnerscursus Bewust liefdevol opvoeden

Voor wie en wanneer beginnen?

Voor honden die bij aanmelding 6 maanden of ouder zijn. Honden van alle rassen zijn welkom bij Hondenschool Fun for 2.

Honden uit het buitenland, maar ook herplaatsers hebben gemiddeld zes maanden nodig om te wennen aan hun nieuwe thuis. De eerste les is een privéles, maar afhankelijk van de hond is het beter om de hond een week of langer te laten wennen aan zijn nieuwe huis, voordat je naar de hondenschool komt. Je hebt tijd genoeg om jouw hond nog dingen te leren. Laat hem eerst acclimatiseren en vraag vooral niet zoveel van hem.
Tijdens de privéles kan de hond rustig wennen aan de training locatie met de daarbij behorende geluiden en geuren. Ook wij kunnen kennis maken en er is tijd om eventuele vragen te beantwoorden. Daarnaast vertellen wij je een deel theorie en leren wij je meteen ook al een aantal basisoefening om de instroom in de groep makkelijker te maken en waar je thuis meteen mee aan de slag kan.
Om verzekerd te zijn van een plekje in de beginnerscursus raden wij je aan op je hond tijdig aan te melden.

Bewust liefdevol opvoeden

Geen enkele les is hetzelfde, natuurlijk zijn er een aantal basisoefeningen, maar die proberen wij iedere les weer in een ander jasje te gieten. De oefeningen hebben natuurlijk betrekking op de dagelijkse praktijk. Wij leren jou niet om  je hond achter een brokje aan te lopen, maar om voor jou te werken. Ook werken we vanuit rust, want dan kan de hond leren.

We geven les volgens de Bewust liefdevol opvoeden methode, een visie die Pamela de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en waar wij volledig achter staan.

Ons doel is dat jij leert d.m.v. de handvatten die wij jou aanbieden hoe je de hond kan opvoeden en trainen, maar wel op een vriendelijke manier zodat jullie er beiden veel plezier aan beleven. Het resultaat is uiteindelijk een hond waar jij mee kan lezen en schrijven en die graag naar je luistert.

Beginnerscursus

Je legt met deze cursus een mooie basis voor de verdere opvoeding van jouw hond. Je traint in een groep van maximaal zes combinaties.

Je start met een privéles en hebt dan nog 11 groepslessen in de puppycursus. Na deze cursus heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de pubercursus.

Je ontvangt bij aanmelding een link waarin je meerdere bestanden kan vinden o.a. de algemene informatiegids. die je meteen kunnen helpen bij de opvoeding van jouw pup. Na de privéles ontvang je de handout + filmpjes van de privéles via whatsapp.

Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les en theorie zoals wat is een stress(emmer), lichaamstaal en communicatie, hoe leert een hond (leerprincipes), dominantie, angst en agressie.

Vragen kunnen altijd gesteld worden tijdens de les of door een whatsapp te sturen.
Een les duurt 45 minuten. Indien er juiste speelmaatjes zijn kan er aan het einde van de les los gespeeld worden.

Hond uit het buitenland

We zie ze regelmatig op de hondenschool, een hond die uit het buitenland komt. Prima keuze als je het goed uitgezocht hebt en voorgelicht bent door de stichting die de hond heeft opgehaald.

Maar de roze wolk kan snel verdwijnen. De kans dat een hond uit het buitenland een rugzak heeft is groot. Met een rugzak bedoelen wij, angst voor de wereld, angst voor auto’s, angst voor mensen of alleen mannen, enzovoorts. Dit kan zich uiten in agressie, vluchten, verlatingsangst of prooigedrag.

Een deel kan goed komen, maar over het algemeen blijft een hond last houden van één of meerdere dingen. En zul jij aanpassingen moeten maken in je leven voor de hond.

Monique Bladder heeft een duidelijk en goed artikel geschreven over buitenlandse honden, lees het vooral door als je een hond uit het buitenland hebt.>

Verlatingsangst bij herplaatser of hond uit buitenland

We hebben het regelmatig meegemaakt dat een hond weer terug moest of herplaatst moest worden omdat de (volwassen) hond niet alleen kan zijn. Logisch vinden dat. De hond wordt immers uit zijn veilige omgeving gehaald om bij jou te komen wonen.
Fijn dat je de hond een tweede kans biedt, maar ga het alleen zijn net zo opbouwen alsof het een pup is. Dat betekent dat je de hond niet alleen laat of oppas voor hem regelt. En ja, dat is een hoop gedoe, maar als je het goed aanleert en opbouwt voorkomt het veel gedoe. Naast dat je huis een ravage kan worden, of dat de hond alles bij elkaar joelt en blaft (burenruzie) is het ook een aantasting van het welzijn van de hond. De hond heeft heel veel stress omdat jij er niet bent.
Je zult eerst moeten werken aan dat de hond zich veilig voelt. En dat kost tijd.
Laat het ons weten als jouw hond niet alleen kan zijn. Wij kunne je helpen en eventueel doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Want er is in de meeste gevallen echt nog wel aan te doen!

Puberteit vanaf 6 maanden

Een nieuwe fase is aangebroken bij de hond. De hond heeft door de hormonen in zijn lijf andere prioriteiten dan jij. Honden zijn neusdieren, dus daar mag je rekening mee houden.
Geuren krijgen nog meer betekenis. Reuen weten dat er teven zijn en teven weten dat er reuen zijn.
Ieder graspolletje en takje wordt besnuffeld alsof het leven van je hond ervan af hangt. Geef jouw hond de gelegenheid om te snuffelen, gemiddeld heeft een hond 10 seconden nodig per polletje, heeft de hond korter mogen snuffelen, dan snuffelt hij langer bij het volgende takje.
Pas de afstand van de wandeling aan. Liever iets minder lang qua afstand en meer tijd om te snuffelen.

In het hoofd van de honden gebeurt ontzettend veel, bepaalde gebieden van de hersenen worden kleiner en andere gebieden worden groter. Dat ze af en toe niet weten wat bijvoorbeeld de cue “zit” betekent kan dus kloppen! Help jouw hond dan even.
Humor & geduld is heel belangrijk tijdens deze periode.

Algemene informatie

Informatie over benodigdheden en veelgestelde vragen over cursussen Bewust liefdevol opvoeden >