Cursus Neus

Gedurende deze 5 lessen maak je samen met jouw hond kennis met de verschillende takken van sport die jouw hond kan doen met zijn of haar neus. Zo kun je kijken wat jij en jouw hond leuk vinden om samen te doen. Eigenlijk een soort kennismaking met alle aangeboden disciplines of als je niet kan kiezen.


Alle lessen behalve speuren bij Zoek de juf! zijn op locatie van Hondenschool Fun for 2 in Hardenberg. De speurles is in het bos in de omgeving van Hardenberg en duurt maximaal 60 minuten. De andere 4 lessen duren maximaal 45 minuten.

Vijf verschillende disciplines

Wij gunnen het iedere hond om zijn of haar neus te gebruiken. De hond is er gewoon goed in.
Soms mag de hond het spelletje leren snappen wat wij bedoelen, maar we hoeven de hond echt niet te leren om zijn neus te gebruiken.

 • Bij detectie mag de hond leren een geur te verwijzen, we maken er in deze cursus een begin meer. Heb je al eens eerder meegedaan, geen probleem. We passen het aan op het niveau van de hond.
 • Hersenwerken is puzzelen met materialen die je in en rondom je huis hebt liggen. Je hebt verschillende soorten hersenwerk. Er zijn verschillende type zoekers, sommige worden net als mensen helemaal kriegelig van precies werken en zijn meer van het grovere werk. De één is heel snel en de andere neemt er de tijd voor. Alles is oké, maar het is fijn dat jij weet hoe jouw hond puzzelt Daarnaast heb je verschillende soorten hersenwerk.
  • hapsnap betekent dat de hond niet veel moeite hoeft te doen en voertjes tussen materiaal mag zoeken.
  • hersenkrakers moet de hond echt nadenken hoe hij bij het voer kan komen.
 • Speuren bij Zoek de juf! mag jouw hond leren om een vermist persoon, in dit geval de juf, op te zoeken. Wij leren je hoe jouw hond kan lezen, meestal snapt de hond het heel snel, En het leuke iedere hond kan speuren!
 • Bij Neusspel huiskamerzoeken leren we de hond een voorwerp met de persoonsgeur van de eigenaar op te zoeken. Je kan dit thuis ook met je hond oefenen in je woonkamer of tuin.
 • Puzzelen met de vaste puzzels doen we bij hondendenksport. Er zijn meer dan 15 technieken die de hond mag leren, denk o.a. aan trekken, duwen, draaien, schuiven, oppakken. Er zijn puzzels van plastic en hout. De meeste puzzels hebben meerdere technieken.

Van al deze disciplines wordt de hond erg moe. Je neus mogen gebruiken is erg intensief. Niet alleen mentaal is het hard werken, maar ook fysiek.
Hersenwerken, neusspel huiskamerzoeken en hondendenksport kun je ook heel goed thuis doen, graag zelfs.
Detectie komt veel preciezer en zeker als je daarin verder wilt, raden wij het niet aan om dit eerst thuis te trainen. Hetzelfde geldt voor speuren bij Zoek de juf!, het is belangrijk om het juiste aan te leren voor jezelf alsook jouw hond.

Door meerdere trainers gegeven

De cursus neus wordt door verschillende trainers gegeven. Ieder heeft haar eigen specialisatie waardoor jij samen met jouw hond de beste en leukste ervaring krijgt.

Lenny geeft detectie en speuren bij Zoek de juf!
Carine geeft speuren bij Zoek de juf!
Esther geeft neusspel huiskamerzoeken
Pamela geeft neusspel huiskamerzoeken, hersenwerk en hondendenksport

Het ligt aan de beschikbaarheid van de trainer van wie je les krijgt.

Voor wie?

Alle honden en vanaf 6 maanden kunnen meedoen aan deze cursus. We passen de les aan de hond aan, mocht deze lichamelijke beperkingen hebben.

Benodigdheden voor de les:

 • veel kleine voertjes
 • voorkeur dat jouw hond een tuig om heeft, anders een vaste halsband
 • met het speuren is een tuig noodzakelijk, te leen bij ons
 • een 10 meter lijn voor het speuren is bij ons te leen

Data

Zie agenda voor de data

Kosten

De cursus Neus kost € 117.50 per persoon per hond.

De speurles bij zoek de juf! moet binnen de cursusdata ingepland worden. Datum en dag is in overleg.

Inschrijven

Je kan je inschrijven via het inschrijfformulier.