We starten vaak met onze pup met puppycursus dat vinden we heel normaal, maar het is net zo belangrijk om wat met die senior te doen. De senior die vaak afgeschreven wordt nadat hij jarenlang heeft mogen sporten of waar je al die jaren, wat voor cursus ook mee hebt gedaan, niets meer mee doet. Omdat er een bv. opvolger is voor de sport of je denkt dat je oudje niets meer kan. Niets is minder waar!
En weet je ze genieten nog volop om samen dingen met je te ondernemen.











Wanneer is een hond oud? Dat is afhankelijk van het het individu. Maar globaal kunnen we zeggen:
- reuzen rassen (> 45-50 kg) vanaf 6-7 jaar.
- grote rassen (25 – 45 kg) vanaf 7-8 jaar
- medium rassen (10-22 kg) vanaf 9-10 jaar
- kleine rassen (< 10 kg) vanaf 10-12 jaar
If you don’t use it, you lose it
Bij een ouder wordende hond (idem bij mens) zien we op een gegeven moment functie verlies in spieren, bewegen, maar ook in het mentale. Vaak speelt ook mee dat de hond een pijnlijk lijf heeft, door rug en/of nek issues. Het belangrijkste wat ik van Sam Turner geleerd heb tijdens de masterclass over de senior is “Wat je niet gebruikt verlies je”. Met andere woorden op het moment dat wij het standaard blokje blijven lopen met de hond en je onderneemt niets meer, zal het lijf (sneller) aftakelen. Het is ontzettend belangrijk om de senior in beweging te houden, maar daarbij wel kijkend wat de senior nog kan!!!
Tijdens de seniorgym wil ik graag bewustwording bij jou creëren, wat kun je nog wel voor je senior doen. Hieronder een opsomming waar je thuis aan kan denken om aan te passen
- bij een gladde vloer, wellicht antislip matten neerleggen, zodat de hond niet meer uitglijdt of beter in de benen kan komen
- waterbak & etensbak op hoogte
- wandelen op verschillende plekken
- afstanden aanpassen
- tempo aanpassen
- wat eet de hond, sluit dit aan bij de senior. De senior heeft ook goede voeding nodig, juist eiwitten!
- welke kluiven/ botten geef je nog (verminderde bijtkracht)



Leer je te onthaasten bij een senior. Neem de tijd voor de wandelingen. Grote afstanden lukt niet meer, tempo aanpassen aan je senior is wel belangrijk en ook nodig. Je zal merken dat de neus veel meer aan gaat. Dat zintuig blijft het doet, terwijl de rest in functie kan afnemen. Ik was veelal 30-45 minuten onderweg voor een wandeling, terwijl met een fitte jonge hond, dit nog geen 5 minuten wandelen was. Je leert echt te onthaasten en zo wordt je zelf ook bewust van de mooie bloemen en planten die er in je omgeving groeien.
Het lijf takelt af
Dat het lijf aftakelt is een algemeen gegeven. Wel kan je ervoor zorgen dat jouw hond zo klachtenvrij mogelijk oud mag worden. Pijn en ongemak is iets wat ze zeer slecht aangeven, maar de signalen zijn er zeker. Als je maar leert om te kijken.


- haren die anders staan, platter, meer omhoog, krul, doffer
- veel hijgen (kan fysiek alsook mentaal zijn)
- langzamer lopen (sjokkende hond achter de baas aan)
- vacht (droger, schilferig, verharen = kijken naar voeding)
- twijfel om in auto, op de bank, op de stretcher te springen of stappen
- warme plekken op het lijf
- niet meer geaaid willen worden door anderen
- druk op het lijf willen, door tegen je aan te liggen
- angst voor geluiden ontwikkelen
Veel van bovenstaande punten duiden op pijn/ ongemak in het lijf. Een regelmatig bezoek aan osteopaat, fysio, acupuncturist, chiropractor, orthomanueel dierenarts o.i.d. raad ik voor alle leeftijden aan, maar zeker voor de senior.



Fysiek
Het hondenlijf, de coördinatie, de kracht, de balans en de flexibiliteit worden minder. Tijdens de lessen gaan we hier mee aan slag, altijd kijkend wat jouw hond nog kan. De ene senior is gewoon fitter dan de andere. Ik heb daar helemaal geen oordeel over, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden.



Mentaal
Om het mentale stuk te onderhouden gaan we het brein aan het werk zetten. Leren zorgt voor verbindingen tussen de neurotransmitters. We leren de honden nog trucjes aan, leren ze zoekspelletjes en we gaan hersenwerken met ze. Daarbij ook kijkend wat kan het fysieke lijf nog aan.



Neuraal
Heeft alles te maken met je proprioceptie, kun je nog praten met je ledematen. De hond heeft voor- en achterpoten en een lijf. Ze stoten makkelijker ergens tegenaan. Tillen hun poten niet altijd meer goed op (kan ook pijn/ongemak zijn). Massage, TTouch en nog veel meer oefeningen kunnen de hond in het neurale stuk nog op een positieve manier ondersteunen.
Zo zie je dat alles met elkaar te maken heeft en verweven is met elkaar.



