Balans & coördinatie

Balans & coördinatie is geschikt voor bijna alle honden. In de puppyklas behandelen we al onderdelen van deze cursus. Ik vind het heel belangrijk dat een hond leert hoe zijn lijf werkt. Dat helpt hem in het dagelijks leven, maar ook als voorbereiding op een eventuele sportcarrière. Ik merk dat onzekere honden heel erg veel baat hebben bij de lessen. De oefeningen en het samenwerken met de begeleider geeft de hond vertrouwen en zelfvertrouwen in eigen kunnen. Ook bij honden die uitvallen naar andere honden is balans & coördinatie zeer geschikt.
Je kan deze cursus ook volgen omdat jij en je hond het allebei gewoon heel erg leuk vinden om te doen.

Balans & coördinatie wordt sinds we de binnen locatie hebben alleen nog binnen gegeven. We hebben geen last van de weersinvloeden, zoals regen, warmte of vorst. Voordat we de binnen locatie hadden, werden de lessen buiten gegeven, Vandaar dat je ook nog foto’s ziet dat er op het gras getraind wordt.

Je bent op een andere manier samen aan het werk met je hond, de lessen zijn afwisselend doordat ik gebruik maak van heel veel verschillende materialen. Het is niet de kunst om het alleen maar moeilijker te maken, want zelfs de makkelijkst uitziende materialen kunnen voor jouw hond al een hele uitdaging zijn. Door de verschillende oefeningen worden per oefening andere spiergroepen behandeld.
Het is een serieuze cursus, waarbij veiligheid en goed omgaan met de materialen heel belangrijk is.

Ik ben een gediplomeerd, door Sam Turner opgeleide, balans & coördinatie instructrice. Ieder jaar volg ik meerdere bijscholingen bij Sam, omdat ik het heel belangrijk vind om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten, het samen sparren met collega’s en het bespreken van alle materialen.

Een cursus balans & coördinatie bestaat uit 8 lessen van 45 minuten. De laatste groep van de dag of avond helpt mee met het opruimen van de spullen. Als het regent wordt de les een week opgeschoven. De materialen worden dan te glad om veilig op te kunnen werken. In de toekomst is er ook een mogelijkheid om overdekt te trainen.

Cavaletti training

Is een fijne manier om je hond stabiel drafwerk aan te leren. Honden worden zich bewuster van het lijf. Door de cavaletti leert je hond zijn voeten te plaatsen terwijl hij draaft. Ook helpt het bij de opbouw van bespiering voor (sport)honden, maar ook voor revalidatie na blessure.
Cavaletti is tevens geschikt om gangwerk te verbeteren.Je hond leert zich ook beter te concentreren op zijn lijf en beweging, wat ze helpt bij het omgaan met externe prikkels.

Balansei training

We beginnen met het ei altijd met grondoefeningen. Je hond kan op deze manier kennis maken met het ei. Doel is uiteindelijk dat de hond met twee poten op het ei staat, met de ellebogen op het ei en uiteindelijk met vier poten op het ei.
Met deze oefeningen gebruikt de hond bijna al zijn spieren. Iedere oefening behandeld weer andere spiergroepen.
We zorgen dat de hond eerst de basis oefeningen onder knie krijgt en dan kunnen we de oefeningen gaan uitbouwen (gevorderden).

Gymnastiekoefeningen

Het doel van gymnastiekoefeningen is de flexibiliteit van je hond te stimuleren en te onderhouden. Met alle oefeningen is het belangrijk om tweezijdig te werken. Het kan dan je hond een voorkeurshouding van zichzelf heeft of door de manier van werken met zijn baas. Het is niet erg dat je hond een voorkeurshouding heeft, tenzij het de beweging van je hond belemmert. Alle oefeningen behandelen andere spiergroepen.

Balanskussen training

Balanskussens zijn er in verschillende maten. De hond kan er met twee voorpoten of twee achterpoten opstaan of met 4 poten op het balanskussen van 80cm. Je hond leert balans te houden op een instabiel oppervlak. 

Plankenparcours

Met het plankenparcours kun je je hond verschillende dingen leren. Natuurlijk balans, maar ook lopen op een smal oppervlak. Maar het heeft ook zeker effect op het concentratievermogen van je hond en het versterkt het contact tussen jou en je hond. Je leert je hond zonder druk te lopen over het plankenparcours. 

Tonnen & krukjes training

Met deze training gaan we vooral werken aan het bewustzijn en de coördinatie van de voeten van je hond. Hiervoor maken we gebruik van tonnen & krukjes. Oefeningen zijn bijvoorbeeld de “pivot”, maar leren we jou hond ook over tonnen & krukjes lopen.

Zo zien onze lessen er uit