Puppycursus Bewust liefdevol opvoeden

Je kunt de puppycursus volgen in groepslessen, maar ook een individuele training is mogelijk.

Voor wie en wanneer beginnen?

Puppy’s van alle rassen zijn vanaf 8 weken welkom bij Hondenschool Fun for 2. De eerste les is een privéles, maar toch raden wij aan om de pup eerst een aantal dagen tot een week te laten wennen aan zijn nieuwe huis. Tijdens de privéles kan de hond rustig wennen aan de training locatie met de daarbij behorende geluiden en geuren. Ook wij kunnen kennis maken en er is tijd om eventuele vragen te beantwoorden. Daarnaast vertellen wij je een deel theorie en leren wij je meteen ook al een aantal basisoefening om de instroom in de groep makkelijker te maken en waar je thuis meteen mee aan de slag kan.
Om verzekerd te zijn van een plekje in de puppycursus raden wij je aan om je pup tijdig aan te melden.

Bewust liefdevol opvoeden

Geen enkele les is hetzelfde, natuurlijk zijn er een aantal basisoefeningen, maar die proberen wij iedere les weer in een ander jasje te gieten. De oefeningen hebben natuurlijk betrekking op de dagelijkse praktijk. Wij leren jou niet om  je hond achter een brokje aan te lopen, maar om voor jou te werken. Ook werken we vanuit rust, want dan kan de hond leren.

We geven les volgens de Bewust liefdevol opvoeden methode, een visie die Pamela de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en waar wij volledig achter staan.
Ons doel is dat jij leert d.m.v. de handvatten die wij jou aanbieden hoe je de hond kan opvoeden en trainen, maar wel op een vriendelijke manier zodat jullie er beiden veel plezier aan beleven. Het resultaat is uiteindelijk een hond waar jij mee kan lezen en schrijven en die graag naar je luistert.

Puppycursus BASISpakket – groepslessen

Je legt met deze cursus een mooie basis voor de verdere opvoeding van jouw hond. Je traint in een groep van maximaal zes combinaties.

Je start met een privéles en hebt dan nog 11 groepslessen in de puppycursus. Na deze cursus heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de pubercursus.

Je ontvangt bij aanmelding een link waarin je meerdere bestanden kan vinden o.a. de puppyperikelen en de algemene informatiegids. die je meteen kunnen helpen bij de opvoeding van jouw pup. Na de privéles ontvang je de handout + filmpjes van de privéles via whatsapp.

Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les en theorie zoals wat is een stress(emmer), lichaamstaal en communicatie, hoe leert een hond (leerprincipes), dominantie, angst en agressie.

Vragen kunnen altijd gesteld worden tijdens de les of door een whatsapp te sturen.
Een les duurt 45 minuten. Indien er juiste speelmaatjes zijn kan er aan het einde van de les los gespeeld worden.

Individuele puppybegeleiding

Wil jij liever niet in een groep trainen, dan kun je bij ons ook terecht voor individuele puppybegeleiding >>

Algemene informatie

Wat heb je nodig bij de les, wat is een goede beloning en andere vragen vind je bij de algemene informatie Bewust Liefdevol Opvoeden.

Zo ziet een les er uit

We bedenken oefeningen waar jij wat aan hebt in het dagelijks leven. Omgaan met de mensenwereld zoals wij dat noemen.

Stel je neemt jouw hond mee op visite (of een andere situatie), dan wil jij dat jouw hond het volgende kan:

 • aanlijnen (hier, aanraken, halsband / tuig vastpakken).
 • in de auto / fiets (optillen, vervoer, uit de auto)
 • netjes mee naar binnen loopt (wandelen aan een ontspannen lijn /naast lopen).
 • rustig door een deur heen kan (beheersing).
 • de mensen rustig kan begroeten, met de poten op de grond (laag / beheersing).
 • eten en drinken op tafel kan laten staan (zelfbeheersing).
 • eventuele kinderen of andere huisdieren met rust kan laten (om kunnen gaan met andere prikkels en daar niets mee hoeven).
 • wellicht rustig op een kleedje kan liggen (plaats, zit, af, rust).
 • enzovoorts.

Maar stel jij loopt op straat en iemand heeft een boterham weggegooid en je komt een kind op een step tegen en even later komen er van twee verschillende kanten ook nog aangelijnde honden aan lopen. Dan is het heel fijn dat jouw hond onderstaande gaat leren:

 • netjes mee kan lopen (wandelen aan een ontspannen lijn /naast lopen).
 • op jouw begrenzingswoord reageert (nee / niet doen).
 • niet angstig reageert of erg in de opwinding door het kind op de step (socialisatie, habituatie, kijken naar een prikkel oefening, maar ook kan wegdraaien van een prikkel).
 • bij de honden is het uiteindelijke doel dat jouw hond met jou mee kan lopen en niets met de andere honden doet (keuzes maken, wegdraaien van een prikkel, beheersing, mee lopen)

Dit betekent dat je al heel verschillende oefeningen van jouw hond verlangd. Bovenstaande kan niet ineens en kost tijd. We geven je daar handvatten voor en het betekend vooral heel veel oefenen.

We behandelen veel oefeningen in de puppyklas, eigenlijk hebben we tijd te kort, daarom behandelen we de basis en gaan deze verder uitwerken in de puberklas en de daarop volgende cursussen.

Wij willen veel van onze hond en ook zo snel mogelijk. Is dat realistisch. Nee, wij vinden van niet.
Jij mag de hond leren wat er van hem/haar verwacht wordt.
Dat vergt veel tijd en oefenen. Realiseer je dat onze honden ooit ergens voor gefokt zijn en dat niet alles maakbaar is. Je hebt daarnaast te maken met een individu, die net als jij emoties heeft.

Honden kunnen heel veel leren, moeten vooral veel dingen afleren of niet meer laten zien. Want springen, blaffen en alles opeten is erg honds gedrag. Voorkomen en doorbreken van ongewenst (probleem) gedrag is onze basis, maar daarnaast zijn regels, grenzen en duidelijkheid erg fijn voor iedereen. Wij trainen wel zonder pijn, schrik, intimidatie en dwang.

Socialiseren, het is belangrijk dat de hond tijdens de socialisatieperiode (maar ook daarna!) zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoet met andere mensen, dieren en alledaagse voorwerpen om ervoor te zorgen dat hij of zij uitgroeit tot een stabiele en sociale hond. Bij habituatie leert de hond dat er dieren, mensen en voorwerpen zijn waar de hond niets mee hoeft te doen. Het is er gewoon.

Daarom gebruiken wij in de les ook verschillende materialen waar de hond over, onderdoor of doorheen mag lopen. Met deze puppygym leert de hond meteen lichaamsbewustwording en we werken aan socialisatie. Dat we daarnaast ook nog bezig zijn met contact, de handcue en het naast leren lopen is dan mooi meegenomen.

We gaan naast appèl oefeningen zoals een zit, af, plaats, blijf / wacht ook werken aan zelfbeheersing. De hond leert na te denken in situaties dat het hem meer oplevert om even te wachten bij een deur en pas als jij de hond bv. een vrij geeft dat hij door de deur mag of uit de auto mag. Zelfbeheersing is iets wat jij aan de hond mag leren en kun je eigenlijk altijd in je dagelijks leven gebruiken. 

 • rustig door een deur of uit de auto.
 • poten op de grond als je met iemand een praatje maakt of als er visite komt.
 • je kan een persoon met of zonder hond op straat passeren
 • je kan eten op tafel of aanrecht laten staan
 • enzovoorts.

Verder vinden we het fijn als jij jouw hond kan verzorgen, het echte vachtonderhoud dat is aan jezelf (of vraag hulp van een trimmer, dat is hun vak!), maar er zijn zeker zaken die we kunnen oefenen die onder verzorging / dierenartstraining staan:

 • afdrogen
 • op tafel tillen en staan
 • tanden kijken
 • aan de hond mogen zitten
 • een halsband / tuig kunnen vasthouden
 • hond door een vreemde aangeraakt kan worden
 • muilkorftraining
 • kinoefening
 • plat liggen
 • enzovoorts

Ook vertellen we je over de stress-emmer, lichaamstaal en mogen de honden onderling spelen en vertellen we je wat goed spel is.
We vinden het fijn dat jij leert om jouw hond mentaal uit te dagen. Dat kan de hond zeer goed met zijn neus, want snuffelen is een favoriete hobby van alle honden!

Geen enkele les is hetzelfde, we hebben veel variatie op verschillende oefeningen. Dat zorgt ervoor dat jij kan kijken wat jullie het leukst vinden en altijd hetzelfde doen is gewoon stom! Juist die variatie zorgt ervoor dat jij de hond blijft motiveren en stimuleren dat jij echt de super leukste baas gaat worden en uiteindelijk blijft!