Puppycursus Bewust liefdevol groepsles of liever individuele training

Voor wie en wanneer beginnen?

Puppy’s van alle rassen zijn vanaf 8 weken welkom bij Hondenschool Fun for 2. De eerste les is een privéles, maar toch raden wij aan om de pup eerst een aantal dagen tot een week te laten wennen aan zijn nieuwe huis. Tijdens de privéles kan de hond rustig wennen aan het veld, de geluiden en geuren. Ook wij kunnen kennis maken en er is tijd om eventuele vragen te beantwoorden. Daarnaast vertel ik je een deel theorie en leer ik je meteen ook al een aantal basisoefening om de instroom in de groep makkelijker te maken en waar je thuis meteen mee aan de slag kan.
Om verzekerd te zijn van een plekje in de puppycursus raad ik je aan op je pup tijdig aan te melden.

Geen enkele les is hetzelfde, natuurlijk zijn er een aantal basisoefeningen, maar die probeer ik iedere les weer in een ander jasje te gieten. De oefeningen hebben natuurlijk betrekking op de dagelijkse praktijk. Ik  leer jou niet om  je hond achter een brokje aan te lopen, maar om voor jou te werken. Ook werk ik vanuit rust, want dan kan de hond leren.

Ik geef les volgens de Bewust liefdevol opvoeden methode, een visie die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld en waar ik volledig achter sta.
Mijn doel is dat jij leert d.m.v. de handvatten die ik jou aanbied hoe je de hond kan opvoeden en trainen, maar wel op een vriendelijke manier zodat jullie er beiden veel plezier aan beleven. Het resultaat is uiteindelijk een hond waar jij mee kan lezen en schrijven en die graag naar je luistert.

Je legt met deze cursus een mooie basis voor de verdere opvoeding van jouw hond. Je traint in een groep van maximaal zes combinaties.

Je start met een privéles en hebt dan nog 11 groepslessen in de puppycursus. Na deze cursus heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de pubercursus.

Je ontvangt bij aanmelding twee PDF bestanden die je meteen kunnen helpen bij de opvoeding van jouw pup, namelijk; de puppyperikelen en de algemene informatiegids.
Na de privéles ontvang je de handout van de privéles via whatsapp.

Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les en theorie zoals wat is een stress(emmer), lichaamstaal en communicatie, hoe leert een hond (leerprincipes), dominantie, angst en agressie.

Vragen kunnen altijd gesteld worden tijdens de les of door een whatsapp te sturen.
Een les duurt 45 minuten. Indien er juiste speelmaatjes zijn kan er aan het einde van de les los gespeeld worden.

Wil jij liever niet in een groep trainen, dan kun je bij mij ook terecht voor individuele puppybegeleiding. Tijdens de 45 minuten durende les begeleid ik jou met de opvoeding van jouw pup. De les is een combinatie van theorie, praktijkoefeningen en is er ruimte voor vragen. Je schrijft je in voor 8 privélessen, de eerste les duurt 75 minuten. Ik begin met een stuk theorie en aansluitend leer ik je al een aantal basisoefeningen, zodat je thuis meteen aan de slag kan. Zolang jij wilt kun je individuele lessen bij mij volgen. De vervolglessen kunnen per 8 lessen verlengd worden.

De lessen worden hoofdzakelijk op het veld of in de hal gegeven. In overleg kan er ook op een andere locatie dan het veld getraind worden. Denk aan een stadsles of een les in het bos.  Loop je thuis tegen dingen aan, dan is het mogelijk om in overleg bij je thuis te komen, er wordt dan wel kilometervergoeding gerekend.
Je ontvangt bij aanmelding twee PDF bestanden die je meteen kunnen helpen bij de opvoeding van jouw pup, namelijk; de puppyperikelen en de algemene informatiegids.

Na de privéles ontvang je de handout van de privéles via whatsapp.
Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les en theorie zoals wat is een stress(emmer), lichaamstaal en communicatie, hoe leert een hond (leerprincipes), dominantie, angst en agressie.

Benodigdheden voor iedere les

 • bij voorkeur een lijn van 2½-3 meter, hoe langer de lijn hoe minder de hond aan de lijn trekt.
 • liever een goed passend tuig dan een halsband. Waarom wij voor een tuig kiezen i.p.v. een halsband kun je hier lezen.
 • een lang niet piepend speeltje.
 • 3 tot 5 verschillende soorten beloningsbrokjes.
 • een groot kleed of handdoek o.i.d. wat vies en nat mag worden en waar de hond helemaal op kan liggen.
 • poepzakjes.

Wat vindt jouw hond een beloning?

Belonen gewenst gedrag, maar iedere hond ervaart een beloning anders. De ene hond is dol op voer en de ander op een trekspel. Ik leer jou om tijdens de training verschillende beloningen in te zetten, maar vraag ook jou om uit te zoeken wat jouw hond de ultieme beloning vindt. Naast stem, voer en spel kun je ook je omgeving gebruiken als beloning.
Wat is een omgevingsbeloning = alles wat jouw hond leuk vindt. Denk aan snuffelen, wandelen, met een andere hond spelen, samen rennen met jou, zwemmen, graven.

Wees creatief, alles wat jouw hond leuk vindt kun je als beloning inzetten

Nog niet alle inentingen gehad, en nu?

Hoewel je pup nog niet alle entingen heeft gehad, raad ik toch aan om zo snel mogelijk te starten met de puppycursus. Pup zijn vaak nog maternaal beschermt.
Alle honden die bij ons trainen zijn geënt of hebben een titerbepaling, waardoor de kans op besmetting nihil is.

Je ontvangt na afronding van de puppycursus een certificaat van deelname. Je kan aansluitend zoveel cursussen volgen met jouw hond zolang jullie er beiden plezier aan beleven. Vergeet niet dat een hond (en misschien jij ook niet) nooit uitgeleerd is en het geweldig vindt om met jouw samen te werken.

Veel gestelde vragen

 

Mijn leuke pup heeft scherpe tanden en nu?

Een veelgestelde vraag is hoe je een pup kan afleren te bijten en waarom een pup bijt. Al jouw antwoorden rondom puppy tanden kun je hier lezen.

Rijgedrag; seksueel gedrag of vermoeidheid?

Waarom jouw pup rijgedrag vertoont heeft in de meeste gevallen niets met seksueel gedrag te maken. Wat het wel is kun je hier lezen.

Heb ik een dominante hond of speelt er wat anders?

Ik krijg regelmatig van eigenaren vragen dat ze denken dat hun hond dominant is of dominant gedrag vertoont. Wat voor vragen bedoel je dan hoor ik je denken?

 • dat de hond opspringt tegen de eigenaar of andere personen
 • trekt aan de lijn
 • blaft naar andere honden of uitvalt aan de lijn
 • rijgedrag vertoont
 • op de bank of bed liggen
 • gromt als je iets wilt afpakken van de hond (daarom altijd ruilen)
 • of dat de eigenaar denkt dat hij de baas moet zijn over de hond

Waarom bovenstaande niets met dominantie te maken heeft kun je in dit artikel lezen. Wil je meer weten over dominantie dan kan ik je de online lezing van Monique Bladder aanraden.

Waarom moet ik 3 tot 5 verschillende voertjes meenemen?

Je mag verschillende voertjes meenemen tijdens de les, van minder lekkere voertjes tot echt hele lekkere voertjes. Bij sommige oefeningen is het handig om minder lekkere voertjes te gebruiken. Jouw hond bepaald wat lekker is en wat niet. Voertjes waar hij het thuis prima op doet kunnen op de hondenschool totaal niet interessant zijn.
Ik kan zien of jij een goede motivatie gebruikt tijdens de training. Nogmaals, ik wil niet dat je de hond lokt, maar ik wil de hond wel graag motiveren om samen met jou te werken.
Zie de beloningen die je aan jouw hond geeft maar als salaris. Jouw salaris stopt ook niet, dus waarom zou je het belonen achterwege willen laten op den duur. Lees meer over waarom je 5 verschillende voertjes mag meenemen.

Lawaai is leuk training

Eén ding wat ik niet oefen tijdens de groepslessen is lawaai training. Maar ik vind het wel erg belangrijk dat jouw hond went aan allerlei geluiden.
Denk aan alledaagse geluiden, maar ook een trein, auto’s, harde geluiden, vuurwerk, enzovoorts. Als je onderstaande link aanklikt dan krijg je tips hoe je dit thuis kan trainen. Waarom ik dit niet in een groep train kun je hier lezen.