Lawaai is leuk! training

Lawaai is leuk! training

Wij bieden GEEN lawaai training aan in groepen! Bij lawaai training of vuurwerktraining stellen wij de hond bloot aan geluiden. De hond mag hierbij leren dat het oké is, maar in een groep trainen is dat onmogelijk. We hebben namelijk te maken met individuen. Ieder individu reageert anders op geluiden. Voor de ene hond kan het niet hard genoeg en voor de ander is het al te hard. Je kan het dus voor niemand goed doen!

Op sommige hondenscholen wordt er vuurwerktraining aangeboden in groepsverband. Wij raden je dit ten zeerste af, omdat honden die bang zijn hun angst kunnen overdragen aan jouw onbevangen hond.

Thuis aan de slag

Het is zeker wel belangrijk om je hond te leren dat geluiden erbij horen. Dat kun je ook zeker trainen.
Denk daarbij aan alledaagse geluiden in huis, met een feestje slingers en ballonnen. Buiten op straat de auto’s, claxons, sirenes, de trein, fietsers. Maar ook spelende kinderen, skateborden. In de stad met winkelkarretjes, mensenmenigte, de markt, een concert of optocht. En natuurlijk rond oud & nieuw het vuurwerk.
Het zijn dus best veel dingen waar jouw hond aan mag wennen. Dat mag allemaal gedoseerd en hoeft echt niet in één dag te gebeuren.
Het is juist belangrijk om dit over een langere tijd uit te spreiden, omdat je hond niet alleen als pup mag habitueren/ socialiseren maar ook als puber of volwassen hond.
Jouw leert iets leuk te vinden als hij een positieve ervaring heeft opgedaan. Kijk daarom goed naar je hond, wat voor signalen geeft hij af of laat hij zien.

Wat betreft vuurwerktraining kun je niet op tijd genoeg beginnen. Bij Plaggenmarsch tuinmeubelen kun je het hele jaar door categorie 1 vuurwerk kopen om thuis mee te oefenen. Want naast angst voor harde knallen en gillende pijlen kan je hond ook bang zijn voor de geur, trillingen en flitsen van het vuurwerk.

Het echte oud & nieuw kunnen we moeilijk nabootsen, maar je kan het wel enigszins voorbereiden door nu al te oefenen.
Regelmatig zijn in straks in de omgeving van Hardenberg vuurwerkshows om een evenement af te sluiten. Gebruik deze gebeurtenissen om je hond te trainen. Ga niet met je hond vooraan staan, maar zoek een plek achteraf en neem (veel) voer mee, een snuffelkleed en/of zijn favoriete speeltjes. Verstop de voertjes in het snuffelkleed en/of speel met jouw hond. Als je hond stopt met eten en/of spelen dan is de afstand nog te klein tot het vuurwerk. Vergroot je afstand totdat de hond wel wil eten/spelen.
Doordat je hond eet en/of speelt leert de hond een positieve associatie te maken met het vuurwerk.

Onderstaande tips zijn gebaseerd voor tips voor vuurwerktraining. Maar dezelfde tips kun je ook inzetten voor andere geluiden.
Wij wensen je veel plezier bij je lawaai is leuk! training en heb je vragen schroom dat niet om contact op te nemen.