Snuffeltuin Snuffel Fun

Wij hebben de keuze gemaakt om het kleinste veld op de hondenschool van bijna 250 m²om te toveren tot snuffeltuin. Een verrijkte omgeving waar genoeg te beleven en te ruiken valt.

Er komen er gelukkig steeds meer bij in Nederland en België, snuffeltuinen. Een omheinde tuin of veld waar jouw hond(en) ongestoord & onaangelijnd hun neus mogen gebruiken. Op het tempo van de hond mag deze los de snuffeltuin verkennen. Indien dit niet mogelijk is, dan mag het uiteraard aan een lange lijn en een goed passend tuig.

Wij hebben de keuze gemaakt om het kleinste veld op de hondenschool van bijna 250 m²om te toveren tot snuffeltuin. Een verrijkte omgeving waar genoeg te beleven en te ruiken valt.

Van een kaal grasveld hebben we er in korte tijd een mooie verrijkte snuffeltuin van gemaakt.

In de snuffeltuin zijn verschillende zintuigprikkelende zones gecreëerd. Denk aan:

 • Zandbak, zodat er voor de gravers naar hartenlust gegraven kan worden.
 • Een kleine waterpartij, wat omheind is en afgesloten kan worden.
 • Verschillende ondergronden
 • Verschillende geuren
 • Hoogteverschillen
 • Enzovoorts

Voor wie geschikt?

Alle honden hebben een neus en ze vinden het fantastisch om die te gebruiken, daarom is de snuffeltuin voor iedere hond geschikt. Jong, oud, groot of klein en alles daartussen in.
De hond mag ongestoord,, zo lang als ze willen, ergens aan ruiken. Maar een hond heeft meer zintuigen, deze worden ook allemaal gebruikt tijdens het bezoek aan onze snuffeltuin.

Meerdere honden uit hetzelfde gezin zijn welkom, maar houdt er rekening mee dat je naar een snuffeltuin gaat en dat het geen speelveld is.

Plassen en/of poepen?

Laat jouw hond voordat je de snuffeltuin betreed goed uit. Dat kan thuis, maar ook in de buurt van de locatie waar de snuffeltuin gevestigd is. Op het terrein van de hondenschool mag de hond ook plassen, maar alleen tegen het harmonica gaas aan, wat grenst aan de buren.

Het is geen probleem als jouw hond ergens plast in de snuffeltuin. Mocht jouw hond poepen, dan mag je dit opruimen. Er hangen poepzakjes en er staat een prullenbak waar het in kan. Mochten er nog poepresten achterblijven, dit zo goed mogelijk opruimen en eventueel met water uit de gieter naspoelen.

Snuffeltuin regels

 • De hond krijgt de ruimte om zelfstandig de snuffeltuin te ontdekken. Er wordt niets gedwongen. De hond mag alles, maar hoeft niets. Er wordt niet getraind of gespeeld.
 • Het kan zijn dat de hond eerder klaar is en dat aangeeft. Dat is niet erg, de signalen van jouw hond zien en herkennen is super fijn en naar huis gaan is dan een goed idee. Jouw hond(en) kunnen dan heerlijk slapen om alles te verwerken.
 • Loopse teven zijn even niet welkom in de snuffeltuin, de reden waarom is hopelijk duidelijk.
 • Kinderen mogen mee, maar niet zelf actief in de snuffeltuin klimmen, klauteren, rennen of schreeuwen/gillen.
 • Is jouw hond ziek of heeft hij kennelhoest of giardia dan ook graag het bezoek uitstellen totdat jouw hond weer beter is of vrij is van bovenstaande.
 • Om de snuffeltuin ook toegankelijk te houden voor honden met een intolerantie voor voeding, is het niet toestaan om jouw hond eten / lekkers te geven of zelf te eten.
 • Op het terrein van Hondenschool Fun for 2, waar ook de snuffeltuin gevestigd is geldt een algeheel rookverbod.
 • Honden moeten aangelijnd zijn op het gehele terrein, behalve in de snuffeltuin mag de lijn eraf.

Eigen risico

Het betreden en gebruiken van de snuffeltuin op het terrein van Hondenschool Fun for 2 is geheel op eigen risico. Jij als eigenaar of begeleider bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de hond(en). Denk aan ongelukjes of weglopen van de hond.

Het hekwerk is minimaal 1.50 meter hoog. Schat zelf in, als jouw hond ontsnappingsgevoelig is, of het hekwerk hoog genoeg is. Indien je twijfelt dan graag een lange lijn en een goed passend tuig, tenzij dit om medische redenen niet kan.

Zonder pijn, schrik, intimidatie en dwang

We trainen bij Hondenschool Fun for 2 zonder pijn, schrik, intimidatie en dwang.
Daarom is het niet toegestaan om met prik / slip / antiblaf- en/of stroomband de snuffeltuin te betreden. Een lange lijn is geen flexlijn of uitrolriem, deze zijn niet toegestaan in de snuffeltuin. Indien je een lijn nodig hebt en geen vaste lijn hebt van 5 meter dan kun je deze van ons lenen.

Graven of slopen, wat voor invloed heeft de stress emmer daarop?

Er is een mogelijkheid dat jouw hond(en) kunnen graven. We hebben namelijk een zandbak gecreëerd.
Graven en slopen kan te maken hebben dat jouw hond moe begint te worden of is.
Dit heeft te maken met alle prikkels die de hond binnen krijgt. Net als onze eigen stress emmer vol kan zijn, kan dit ook zeker bij de hond het geval zijn.

Iedereen heeft een stress emmer, gedurende de dag wordt deze steeds voller, al naar gelang van wat je doet of meemaakt. Idem bij de hond.
In de snuffeltuin zijn er veel zintuigelijke prikkels die ervoor zorgen dat er intern veel gebeurt bij de hond. Aan de ene kant werkt snuffelen ontspannend en is het een stress emmer leger, maar de stress emmer kan door alle te verwerken prikkels ook voller en voller worden. Dit zal bij iedere hond anders zijn.

Intern komen er hormonen vrij, denk aan cortisol, kalium, adrenaline en een aantal stoffen meer.
Cortisol is een stress hormoon die vrijkomt bij leuke en minder leuke dingen. Per gebeurtenis duurt het gemiddeld 5 tot 8 uur voordat het cortisol level weer gedaald is naar het niveau daarvoor. Kalium heeft te maken met meer gaan plassen of ineens gaan poepen, vaak zeggen mensen: “oh, maar hij net thuis ook gepoept:” Vaak is de ontlasting ook wat dunner,


De combinatie cortisol met adrenaline zorgt vaak voor een explosie aan gedrag. Ineens erg druk worden. De gekke 5 minuten die we vaak bij pups wel herkennen, maar ook graven of slopen (bijten) hoort in dat rijtje thuis. Net als rijgedrag op jouw, een andere hond of een kussen.

Hieronder een plaatje om het duidelijker te maken. Alle afzonderlijke gebeurtenissen zorgen er voor dat de stress emmer voller wordt, maar niet overstroomd. Afhankelijk hoe vol de emmer al is, zal dit snel of minder snel gebeuren. Maar als je alle gebeurtenissen achter elkaar zet, dan kan de stress emmer ineens overlopen. Dan zie je ineens een explosie aan gedrag en vaak gedrag wat in onze ogen ongewenst gedrag is. De hond kan er niets aan doen, het is reflexmatig gedrag.

Openingstijden

De snuffeltuin is alleen te bezoeken op afspraak op maandag t/m zaterdag. Dit kan zowel in de ochtend, middag en avond. Er is verlichting op het veld, dus ook als het straks vroeger donker wordt kun jij nog steeds jouw hond zien rondlopen.

Je kan de snuffeltuin afhuren voor 30, 45 of 60 minuten.

Afspraak maken

Je kan een afspraak maken door Pamela te bellen, een whatsapp te sturen of een mailtje.
Als ik aan het lesgeven ben, dan neem ik de telefoon niet op.
Het makkelijkste is een appje te sturen, ik reageer dan z.s.m. om een afspraak te maken.

Het kan dus zijn dat je tijdens een lesuur de snuffeltuin afhuurt. Dat is voor mij geen probleem. De honden kunnen niet bij elkaar komen. Maar als dat voor jouw hond minder fijn is, dan kunnen we een afspraak maken op een moment dat er niet lesgegeven wordt.

Bel of app naar: 06 413 78 055
Of mail naar: hondenschoolfunfor2@hotmail.com

Tarieven

Onderstaande tarieven zijn zonder toezicht van een trainer. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen hond(en). Je betaald vooraf d.m.v. een betaalverzoek.

 • 30 minuten € 5,-
 • 45 minuten € 7,50
 • 60 minuten € 10,-

Er wordt geen geld retour gegeven, mocht jouw hond(en) eerder klaar zijn.

Wil je dat er een trainer tijdens jullie bezoek mee kijkt? Dan betaal je € 25,- per 30 minuten.