Individuele puberbegeleiding Bewust liefdevol opvoeden

Verder trainen na de individuele puppybegeleiding Bewust liefdevol opvoeden

Na het volgen van het individuele puppybegeleiding kun je verder bij trainen. Bij de individuele puberbegeleiding gaan we de geleerde oefeningen verder uitbouwen en leer ik je nog andere oefeningen die je helpen bij de opvoeding van je prachtige (beginnende) puber.
Ik kijk vooral naar wat jij en jouw hond nodig hebben en pas de lessen en de oefeningen daarop aan.
Alleen maar moeilijker maken is niet altijd verstandig, omdat een puber met heel andere dingen bezig is. Je puber helpen is veel verstandiger, dan maakt het samenwerken zoveel leuker.

Management is heel belangrijk ook in deze fase, tijdens de lessen, maar ook in de echte wereld betekent dat afstand vergroten van wat jouw hond lastig of heel erg leuk vindt. De beloningsfrequentie verhogen en je verwachtingen naar beneden bijstellen.
Het lastige is dat jouw puber er voor de buitenwereld al volwassen uit kan zien, maar dat is hij allerminst.

Ik geef les volgens de Bewust liefdevol opvoeden methode, een visie die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld en waar ik volledig achter sta.
Mijn doel is dat jij leert d.m.v. de handvatten die ik jou aanbied hoe je de hond kan opvoeden en trainen, maar wel op een vriendelijke manier zodat jullie er beiden veel plezier aan beleven. Het resultaat is uiteindelijk een hond waar jij mee kan lezen en schrijven en die graag naar je luistert.

Wil jij liever niet in een groep trainen, dan kun je bij mij ook terecht voor individuele puberbegeleiding. Je hoeft niet eerst de individuele puppybegeleiding gevolgd te hebben om deze cursus te kunnen volgen. Je schrijft je in voor 8 privélessen. Tijdens de 45 minuten durende les begeleid ik jou met de opvoeding van jouw hond. De les is een combinatie van theorie, praktijkoefeningen en is er ruimte voor vragen.
Als je de individuele puppybegeleiding nog niet gevolgd hebt is de eerste les een privéles, deze duurt 75 minuten. Ik begin met een stuk theorie en aansluitend leer ik je al een aantal basisoefeningen, zodat je thuis meteen aan de slag kan. Zolang jij wilt kun je individuele lessen bij mij volgen. De vervolglessen kunnen per 8 lessen verlengd worden.
De lessen worden in principe op het veld gegeven. In overleg kan er ook op een andere locatie dan het veld getraind worden. Denk aan een stadsles of een les in het bos.  Loop je thuis tegen dingen aan, dan is het mogelijk om in overleg bij je thuis te komen, er wordt dan wel kilometervergoeding gerekend.

Je ontvangt bij aanmelding twee PDF bestanden die je meteen kunnen helpen bij de opvoeding van jouw pup, namelijk; prachtige pubers opvoeden en de algemene informatiegids.
Na de privéles ontvang je de handout van de privéles via whatsapp.
Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les en theorie zoals wat is een stress(emmer), lichaamstaal en communicatie, hoe leert een hond (leerprincipes), dominantie, angst en agressie.

Vragen kunnen altijd gesteld worden tijdens de les of door een whatsapp te sturen.

Heb jij de individuele puppybegeleiding bij mij gevolgd dan kun je aansluitend mij terecht voor individuele puberbegeleiding. Je schrijft je in voor 8 privélessen. Tijdens de 45 minuten durende les begeleid ik jou met de opvoeding van jouw hond. De les is een combinatie van theorie, praktijkoefeningen en is er ruimte voor vragen. 

De lessen worden in principe op het veld gegeven. In overleg kan er ook op een andere locatie dan het veld getraind worden. Denk aan een stadsles of een les in het bos.  Loop je thuis tegen dingen aan, dan is het mogelijk om in overleg bij je thuis te komen, er wordt dan wel kilometervergoeding gerekend.

We gaan verder met de geleerde oefeningen, bouwen oefeningen uit en ik leer je nieuwe oefeningen die je helpen bij de opvoeding van jouw hond.

Gedurende de cursus ontvang je via whatsapp nog verschillende uitgewerkte oefeningen die behandeld zijn tijdens de les.

Vragen kunnen altijd gesteld worden tijdens de les of door een whatsapp te sturen.

Puberteit vanaf 6 maanden

Een nieuwe fase is aangebroken bij de hond. De hond heeft door de hormonen in zijn lijf andere prioriteiten dan jij. Honden zijn neusdieren, dus daar mag je rekening mee houden.
Geuren krijgen nog meer betekenis. Reuen weten dat er teven zijn en teven weten dat er reuen zijn.
Ieder graspolletje en takje wordt besnuffeld alsof het leven van je hond ervan af hangt. Geef jouw hond de gelegenheid om te snuffelen, gemiddeld heeft een hond 10 seconden nodig per polletje, heeft de hond korter mogen snuffelen, dan snuffelt hij langer bij het volgende takje.
Pas de afstand van de wandeling aan. Liever iets minder lang qua afstand en meer tijd om te snuffelen.

In het hoofd van de honden gebeurt ontzettend veel, bepaalde gebieden van de hersenen worden kleiner en andere gebieden worden groter. Dat ze af en toe niet weten wat bijvoorbeeld de cue “zit” betekent kan dus kloppen! Help jouw hond dan even.
Humor & geduld is heel belangrijk tijdens deze periode.

Jouw puber doet het allemaal niet expres! 

Juist in de puberteit is het belangrijk om de stappen in je training weer even kleiner te maken. Door bijvoorbeeld de afstand te vergroten van wat jouw hond lastig vindt of omdat hij super enthousiast is, de beloningsfrequentie te verhogen, zodat jouw hond jou begrijpt.

Het is ook heel belangrijk dat je humor blijft houden bij de opvoeding van een puber, want af en toe doen ze dingen dat je denkt “hoe ” en vooral “waarom doe je dit nu”??

Frustratie op laten lopen bij jezelf heeft geen zin. Jouw hond doet het allemaal niet expres!
De meeste rassen zijn pas tussen de 2½ – 3 jaar en soms zelfs pas met 4 jaar geestelijk én lichamelijk volwassen.
GEDULD is misschien wel het belangrijkste.

En kijk naar wat er vooral WEL goed gaat, want er gaat ook veel wel goed. Wees trots op jouw puber!

Hierkomen, doe ik het of doe ik het niet?!

We zijn zuinig op onze pup, maar als hij pubert dan klikken we massaal de lijn eraf. Terwijl luisteren in deze periode veel moeilijker is. De hond leert als hij van je afloopt en jij zegt dan hier; hierkomen betekent leuke dingen doen, waar ik zin in heb! En dat is niet wat je wilt, toch?

Hierkomen mag betekenen dat jouw hond bij jouw komt, omdat jij dat aan jouw hond hebt geleerd. Zorg daarom dat jouw hond altijd een beloning ontvangt. Beloningen zijn er in vele vormen, kijk wat jouw hond het lekkerst of het leukst vindt,

 • Een puberende hond kun je beter aan de lijn houden.
 • Het is jammer dat jouw hond van jou leert dat hier betekend; zover mogelijk weglopen en mijn neus achterna gaan.
 • Zorg voor succes en zorg dat jouw hond goede leerervaringen opdoet bij de cue hier. En dat is naar jou komen en niet de andere kant oplopen.
 •  

Benodigdheden voor iedere les

 • bij voorkeur een lijn van 2½-3 meter, hoe langer de lijn hoe minder de hond aan de lijn trekt.
 • liever een goed passend tuig dan een halsband. Waarom wij voor een tuig kiezen i.p.v. een halsband kun je hier lezen.
 • een lang niet piepend speeltje.
 • 3 tot 5 verschillende soorten beloningsbrokjes.
 • een groot kleed of handdoek o.i.d. wat vies en nat mag worden en waar de hond helemaal op kan liggen.
 • poepzakjes.

Wat vindt jouw hond een beloning?

Belonen gewenst gedrag, maar iedere hond ervaart een beloning anders. De ene hond is dol op voer en de ander op een trekspel. Ik leer jou om tijdens de training verschillende beloningen in te zetten, maar vraag ook jou om uit te vinden wat jouw hond de ultieme beloning vindt. Naast stem, voer en spel kun je ook je omgeving gebruiken als beloning.
Wat is een omgevingsbeloning = alles wat jouw hond leuk vindt. Denk aan snuffelen, wandelen, met een andere hond spelen, samen rennen met jou, zwemmen, graven.

Wees creatief, alles wat jouw hond leuk vindt kun je als beloning inzetten

Entingen

Het is belangrijk dat jouw hond beschermt is. Ga je met jouw hond op vakantie overleg dan met de dierenarts dat hij de juiste entingen heeft en ook goed beschermt is tegen andere insecten (teken, zandvlieg).
Alle honden die bij ons trainen zijn geënt of hebben een titerbepaling, waardoor de kans op besmetting nihil is.

Na 8 lessen ontvang je een certificaat van deelname. Je kan aansluitend zoveel cursussen volgen met jouw hond zolang jullie er beiden plezier aan beleven. Vergeet niet dat een hond (en misschien jij ook niet) nooit uitgeleerd is en het geweldig vindt om met jouw samen te werken.

Veel gestelde vragen

 

Rijgedrag; seksueel gedrag of vermoeidheid?

Waarom jouw pup rijgedrag vertoont heeft in de meeste gevallen niets met seksueel gedrag te maken. Wat het wel is kun je hier lezen.

Heb ik een dominante hond of speelt er wat anders?

Ik krijg regelmatig van eigenaren vragen dat ze denken dat hun hond dominant is of dominant gedrag vertoont. Wat voor vragen bedoel je dan hoor ik je denken?

 • dat de hond opspringt tegen de eigenaar of andere personen
 • trekt aan de lijn
 • blaft naar andere honden of uitvalt aan de lijn
 • rijgedrag vertoont
 • op de bank of bed liggen
 • gromt als je iets wilt afpakken van de hond (daarom altijd ruilen)
 • of dat de eigenaar denkt dat hij de baas moet zijn over de hond

Waarom bovenstaande niets met dominantie te maken heeft kun je in dit artikel lezen. Wil je meer weten over dominantie dan kan ik je de online lezing van Monique Bladder aanraden.

Waarom moet ik 3 tot 5 verschillende voertjes meenemen?

Je mag verschillende voertjes meenemen tijdens de les, van minder lekkere voertjes tot echt hele lekkere voertjes. Bij sommige oefeningen is het handig om minder lekkere voertjes te gebruiken. Jouw hond bepaald wat lekker is en wat niet. Voertjes waar hij het thuis prima op doet kunnen op de hondenschool totaal niet interessant zijn.
Ik kan zien of jij een goede motivatie gebruikt tijdens de training. Nogmaals, ik wil niet dat je de hond lokt, maar ik wil de hond wel graag motiveren om samen met jou te werken.
Zie de beloningen die je aan jouw hond geeft maar als salaris. Jouw salaris stopt ook niet, dus waarom zou je het belonen achterwege willen laten op den duur. Lees meer over waarom je 5 verschillende voertjes mag meenemen.

Lawaai is leuk training

Eén ding wat ik niet oefen tijdens de groepslessen is lawaai training. Maar ik vind het wel erg belangrijk dat jouw hond went aan allerlei geluiden.
Denk aan alledaagse geluiden, maar ook een trein, auto’s, harde geluiden, vuurwerk, enzovoorts. Als je onderstaande link aanklikt dan krijg je tips hoe je dit thuis kan trainen. Waarom ik dit niet in een groep train kun je hier lezen.